Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

söndag 26 februari 2012

Kärlek

Livet som mamma tuffar på och ofta tänker jag på ur lyckligt lottad jag är. Tänk att ÄD fungerade för oss. Som min BM sa:
"Ja, lilla Mini är ett MER mirakel än andra barn som inte kommit till via IVF. Ni har ju liksom haft en del odds emot er."
Nu är inte min BM min största favorit men hon har ett gott hjärta och hennes ord värmde verkligen ända in i hjärteroten.
En annan BM sa att Mini är lik mig. Hon har ingen aning om att Mini inte bär på mina gener, men visst, någonstans kan man nog hitta en likhet. Men mest är hon lik Fina M.

Jag tror att det där med att ÄD-barnet ska vara likt sin mamma är något som är viktigt när man ska göra ÄD. Jag tänkte mycket på det förut och det är en del av en process man måste gå igenom tror jag. Det där med likheten. Kommer jag tycka om mitt barn lika mycket som andra mammor? Kommer jag att känna för mitt barn på samma sätt som andra mammor?
Idag kan de tankarna kännas väldigt underliga i mina öron men jag har ju faktiskt tänkt de tankarna.
Idag är Mini "min". Ingen annans. Jag kan inte tänka mig ett annat barn i min famn som skulle kunna vara "mitt". Hon skulle kunna vara lik en gorilla och jag skulle inte bry mig det minsta. Faktiskt.
Det kanske är skönt för andra som funderar på ÄD att veta att det känns så. Ingen annan ÄD-mamma jag träffat har heller sagt något annat än det som jag känner.
Allt blir så självklart när barnet väl är där hos en. Det finns inga tvivel alls liksom.

Det som däremot kan vara lite ledsamt, och som jag inte riktigt var förberedd på, är andras kommentarer. Alla som har träffat Mini vill så klart påpeka vem hon är lik. Så fungerar det ju. Man tittar på en bebis och säger "Åååh, vad lika pappa/mamma hon är!". Alla gör det. Så är det bara och det kan jag hantera. Det jag hade svårt att hantera var en släkting som inte kunde sluta tjata om likheter. T.o.m. Fina M reagerade på hennes tjat.
Hennes kommentarer som fälldes under ett tretimmarsbesök och som jag ogillade starkt:

"Men åååh, hon är inte lik NÅGON av er! Alls!" (Jo, Fina M enligt alla andra)
"Inte ens ÖRONEN är något hon fått från er!" (Vem f-n bryr sig....)
"Tänk, vad olik hon är er." (Nej, hon har väldigt mycket från oss båda när man lärt känna henne)
"Man kan inte tro att hon är er eftersom hon inte liknar er alls." (Nej, för det är ju likheten som avgör om man är ett barns förälder....)
"Hon ser ut som Fina M:s mamma." (Faktiskt ingenstans. Jämför inte mitt söta barn med en 78-årig tant du träffat en gång.)
"Wilda, hon har inte dina fina långa ögonfransar!" (Nej, och dina tre barn är inte lika dig alls heller!)
"Hon är JÄTTELIK fina M:s mamma." (nej, hon ÄR verkligen inte det.... Sluta tjata.)
"Alltså, jag kan verkligen inte se något av er i henne." (Men GE dig!)
"Hon är inte lik någon." (Här sade jag att Mini får vara lik en GORILLA om det vore så, jag bryr mig inte om likheterna som du tjatar om, jag älskar min unge mest på jorden liksom.)

Ja, det var nog en hel del till angående det här med likhet som slank ur släktingens fula mun. Men ni förstår konceptet hoppas jag?
Vilken mamma som helst skulle nog reagera på alla dessa kommentarer om likheter mellan barnet och föräldrarna. Det enda man vill höra som nybliven förälder är att ens barn är en fin liten bebis. Det är allt.
Med ÄD i ryggen och gravidhormoner som susar i kroppen, så blir det lite känsligt när det blir för många likhetsjämförelser, i alla fall för mig. På kvällen var Mini lite kinkig och jag fick inte till amningen (har råkat ut för mjölkstockning och bröstböld som heter duga, men det är en annan historia) och tårarna började trilla. Duger jag? ÄR jag mamma på riktigt? Kommer det här att fungera? Kommer Mini att knyta an till mig på riktigt?
Fina M bedyrade att det var släktingen som var dum och att allt är i sin ordning. Och det är det ju. Jag var bara inte beredd på denna arsenal av frågor och kommentarer, från en och samma person, kring vårt barns likheter med oss. Det blev lite mycket att hantera och jag hade faktiskt blivit lite sur även om det inte var ÄD inblandat.

Så, vad vill jag säga med detta? Jo, ni som funderar på ÄD eller gjort ÄD, fortsätt att gå er egen väg och tänk på att det är ERT barn. Alltid. Kärlek, kärlek, kärlek!

KRAM

13 kommentarer:

  1. Vilken jävla idiot [ursäkta, det bara slank ur mig]. Har hon inga hjärnceller alls, eller går hissen inte enda upp?

    Du har burit på Mini i 9 månader. Klart som f-n att ni har likheter och att du älskar henne. Hon älskar dig med. Mest av allt i hela världen. Hon har ingen annan mamma!!!! Det finns bara du. Glöm inte det.
    Och den där släktingen, hon verkar ju vara puckad eller avundsjuk...

    Kramar i massor.

    SvaraRadera
  2. TACK! det här behövde jag läsa! Jag tror så oerhört mycket på det sociala, man blir som man umgås! Mamma-pappa-barn. Det är din mini, hon har legat i din mage och är DIN och fina M :)
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  3. Jag är ledsen om jag också trampade snett, men på bilden jag sett så ÄR hon lik dig. Och jag tänkte spontant på epigenetik, just för att jag tycker att det är så fascinerande att det är så bevisat att gener liksom blir till på två sätt och att äd-barn därigenom ärver av sin mamma. Sen är hon fantastisk och din även om hon inte är lik dig.

    SvaraRadera
  4. TACK! Hjärtligt och stort TACK!

    Ja, min släkting är lite (läs: mycket) korkad faktiskt. Det använder jag som ursäkt för att lugna ner mig. Hon är även miljonär (ärvde av någon okänd, avlägsen bekant) och kom med presenter till Mini: två begagnade, noppiga bodies från Stadsmissionen. "De kostade baaara 10 kronor styck!"
    Nu är ju jag verkligen inte någon som bryr mig om presenters värde på något sätt, men när det är HON och med de kommentarerna hon fällde, så tycker jag att hon inte borde prata om vad presenterna kostade. Suck. Och slitna, begagnade bodies i present? Såååå trist!

    Ja, just det, glömde berätta: hon är min gudmor och alltså indirekt Minis "mormor".... Fint ska det vara. Not.

    Släkten ÄR värst! Hahahaa!

    Kram på er

    SvaraRadera
  5. Åh herregud vilken satkärring! Du får fundera ut nåt bra sätt att ge igen på henne vid senare tillfälle...kanske komma med nån present med utgånget bäst före datum om hon bjuder hem er, och betona att ni fick den för halva priset.

    Kram på dig och njut av er Mini. Hoppas att bröstbölden ger med dig, inget roligt när det krånglar med amningen!

    /XB

    SvaraRadera
  6. Vilken osmidig släkting... Så fint skrivet om hur du känner för Mini!

    SvaraRadera
  7. oj då. Trist med såna människor. Bambi är itne alls lik mig. kanske eventuellt har han fåt min mun. Annars ser han ut som sprungen ur nån helt annan person :) Och jag älskar det. Jag hälskar att han är sin egen. Att han är min men samtidigt sin alldeles egna person i utseendet. :)

    SvaraRadera
  8. Blä vilken jobbig människa. Jag förstår att det kan kännas som ett ifrågasättande när det blir så intensivt. Bra att du inte bryr dig om dem som "bara" säger nåt om likheter en gång, för det tror jag ni får stå ut med hela livet.

    SvaraRadera
  9. Oj, heter tant Obstinat i mellannamn?
    Drygt med så många kommentarer om detta.
    Tack för en fin text.

    Kram.

    SvaraRadera
  10. Åh, du skriver så bra! Du anar inte hur mycket jag känner igen mig i det du skriver!

    /Em

    SvaraRadera
  11. Jag bara ramlade in här av en slump och fastnade på det här inlägget. Det är så sorgligt att så många är fixerade vid likheter, att det på något vis är kriteriet för samhörighet. För mig handlar samhörigheten om likheten i gester och tonfall, ord och vändningar som är vår familjs, att mitt barn speglar mig. Vems öron hon har skiter jag fullständigt i, och ändå är det det som verkar vara viktigast för många.

    Ja, jag har en liknande släkting som vid flertalet tillfällen har gått igenom mitt barn kroppsdel för kroppsdel. Ögonen har hen fått från X och tårna från Y. Öronen känner vi inte igen, så de måste vara donatorns. Och jag vill bara spy.

    Tack för att du skriver så fint, och grattis, grattis till att ni lyckades!

    SvaraRadera